Aktivnosti

S ciljem promoviranja teme kao i upoznavanja šire znanstvene javnosti s različitim aspektima istraživanja u okviru Metakola organiziramo razne aktivnosti na koje su pozvani svi zainteresirani. Pristup online aktivnostima besplatan je.

Održano izlaganje Stanislave-Staše Tofoske, Mihaele Matešić i Anete Stojić na 50. međunarodnom skupu o makedonskom jeziku, književnosti i kulturi u obrazovanju, koji se odvijao u Ohridu (Makedonija) od 01.-03. rujna 2023. Naslov izlaganja glasio je “Leksičke kolokacije s imenicom prilika u hrvatskom i makedonskom jeziku – semantička i pragmatička analiza”.

Održano izlaganje Anete Stojić i Mihaele Matešić na Konferencjii slavenske kognitivne lingvistike 2023., na Sveučilištu Harvard (Boston, Massachussets, SAD). Naslov izlaganja glasio je Metaphorical potential of lexical collocation: the case of the noun prilika.

Održano izlaganje Jane Jurčević na 37. međunarodnom znanstvenom skupu Hrvatskog društva za primijenjenu lingvistiku, koji se odvijao u Osijeku od 15.-17. lipnja 2023. Naziv izlaganja glasio je Lexical Synaesthesia in Metaphorical Collocations: Cross-modal Mappings of Gustatory Adjectives.

Poziv na plenarno izlaganje prof. dr.sc. Christine Konecny – The multifaceted nature of collocations. Predavanje će se održati 30. svibnja 2023. od 14:00 – 15:00 h, u sklopu Međunarodnog znanstvenog skupa EUROPHRAS, na Sveučilištu u Milanu.

Poziv na predavanje dr.sc. Anete Stojić, profesorice s Odsjeka za njemački jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Rijeci – Kollokationen – Mehrwortverbindungen zwischen freien und festen Syntagmen. Predavanje će biti održano 10. svibnja 2023. u 11:15 h, u predavaonici F-403, na četvrtom katu Filozofskog fakulteta u Rijeci.

Održana radionica prof. dr.sc. Anete Stojić – Die Rolle von Kollokationen im Fremdsprachenunterricht, na Institutu za njemački jezik Sveučilišta u Debrecenu (Mađarska), 24. travnja 2023.

Održana radionica prof. dr.sc. Anete Stojć – Einführung in die Kollokationen, na Institutu za njemački jezik Sveučilišta u Debrecenu (Mađarska), 24. travnja 2023.

Poziv na predavanje prof.dr.sc. Christine Konecny – Die reichhaltigen Facetten lexikalischer Kollokationen. Predavanje će se održati 18. travnja 2023. od 12:00 – 13:30 h, na Sveučilištu u Foggii (Italija) u okviru kolegija njemačkog jezika i prevođenja 1, profesorice Antonelle Catone.

Održano izlaganje Ive Barić i Ane Keglević Blažević na 36. međunarodnom znanstvenom skupu Hrvatskog društva za primijenjenu lingvistiku, koji se odvijao u Osijeku od 9.-11. lipnja 2022. Naziv izlaganja glasio je Semantička obrada metaforičkih kolokacija pomoću korpusnolingvističkih alata.

Poziv na predavanje prof. dr.sc.Lucie Načinović Prskalo i prof. dr.sc. Marije Brkić Bakarić – Metakol: Corpus Linguistics and Metaphorical Collocations. Predavanje će biti održano u sklopu konfrerencije Language, Data, Science, Tech DAYS: Pohrana, obrada podataka i jezične tehnologije, koja će se održati od 4. – 5. srpnja 2022. na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. 

Poziv na predavanje prof. dr.sc. Anete Stojć – Die Rolle von Kollokationen im Fremdsprachenunterricht (am Beispiel von DaF für kroatische MuttersprachlerInnen). Predavanje će biti održano na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Beču, u glavnoj zgradi, na devetom katu, u predavaonici 31, 28. ožujka 2022. od 9:45 – 11:15 h.

Održana radionica prof. dr.sc. Anete Stojić – Warum putzt man sich die Zahne im Deutschen und im Franzosischen burstet man sie? Radionica je održana putem platforme Zoom, 25. ožujka 2022., a bila je namijenjena studentima preddiplomskog studija ekonomije i diplomskog studija translatologije Sveučilišta Gustave Eiffel u Parizu.

Održana radionica prof. dr.sc. Anete Stojć – Kollokationen im Ubersetzungsprozess. Radionica je održana putem platforme Zoom, 25. ožujka 2022., a bila je namijenjena studentima prediplomskog studija ekonomije i diplomskog studija translatologije Sveučilišta Gustave Eiffel u Parizu.

Poziv na radionicu Kollokationen als usuelle und feste Wortverbindungen und ihre Extraktion aus Korpora koju će prof. dr. sc. Peter Ďurčo sa Sveučilišta u Trnavi (Slovačka) održati 15. prosinca 2021. Od 14:00 do 16:00 h online preko platforme Zoom. Poveznica na radionicu. Meeting ID: 941 4863 711 Passcode: btN4KT Veselimo se Vašem sudjelovanju.

Poziv na pozvano predavanje Zum Sonderfall Kollokation kojeg će suradnica na  projektu Ana Keglević sa Sveučilišta u Osijeku održati u okviru nastave iz lingvistike na studiju Njemačkog jezika i književnosti na Sveučilištu u Mariboru 3. lipnja 2021. godine od 10:30 do 12:00 h online preko platforme MSTeams. Za pristupne podatke online izlaganju molimo kontaktirati Anu Keglević na akeglevic@ffos.hr Veselimo se Vašem sudjelovanju.

Poziv na radionicu Das Problem der Metaphernidentifikation in der Metaphernforschung koju će dr. sc. Péter Csatár sa Sveučilišta u Debrecenu (Mađarska) održati 28. svibnja 2021. od 12:45 do 14:00 h online preko platforme Zoom. Poveznica na radionicu. Meeting ID: 931 4211 2145 Passcode: fh5jgv Veselimo se Vašem sudjelovanju.

Poziv na radionicu Einwanderer, Flüchtlinge, Migranten. Eine korpuslinguistische Untersuchung der Migrationskriste (2014-15) koju će dr. sc. Péter Csatár sa Sveučilišta u Debrecenu (Mađarska) održati 27. svibnja 2021. od 13:30 do 15:00 h online preko platforme Zoom. Poveznica na radionicu. Meeting ID: 914 5967 0426 Passcode: tF2xnF Veselimo se Vašem sudjelovanju.

Poziv na radionicu Collocations from a semantic perspective koju će suradnica na projektu izv. prof. dr. sc. Christine Konecny sa Sveuilišta u Innsbrucku (Austrija) održati 22. travnja 2021. od 14:30 do 16:30 h online preko platforme MSTeams. Poveznica na radionicu. Veselimo se Vašem sudjelovanju.

Poziv na radionicu Kollokationen aus semantischer Sicht koju će suradnica na projektu izv. prof. dr. sc. Christine Konecny sa Sveuilišta u Innsbrucku (Austrija) održati 8. i 15. travnja 2021. od 14:30 do 16:30 h online preko platforme MSTeams. Poveznica na radionicu. Veselimo se Vašem sudjelovanju.

Poziv na radionicu Fundamental Insights into the Automatic Identification of Metaphorical Collocations koju će suradnice projekta izv. prof. dr. sc. Marija Brkić Bakarić i doc. dr. sc. Lucia Načinović Prskalo s Odjela za informatiku Sveučilišta u Rijeci održati 1. travnja 2021. godine od 14:30 do 16:30 h online preko platforme MSTeams. Poveznica na radionicu. Veselimo se Vašem sudjelovanju.

Poziv na radionicu Metakol – doprinos ostvarenju ciljeva projekta s računalno-lingvističkog pristupa, Sketch Engine koju će suradnice projekta izv. prof. dr. sc.Marija Brkić Bakarić i doc. dr. sc. Lucia Načinović Prskalo s Odjela za informatiku Sveučilišta u Rijeci održati 25. ožujka 2021. godine od 14:30 do 16:30 h online preko platforme MSTeams. Poveznica na radionicu. Veselimo se Vašem sudjelovanju.